Haaruitval door Alopecia Tanja

Haaruitval door Alopecia

Haar of hoofdhuidziekte als oorzaak van haaruitval


Wanneer je te maken krijgt met kale plekken, dunner wordend haar, een pijnlijke hoofdhuid of haarziekte zoals alopecia, dan raden we jou altijd aan eerst je huisarts te raadplegen. De huisarts of een specialist (bijv. dermatoloog) kan dan meer duidelijkheid geven over de oorzaak van overmatig haaruitval. Vrouwelijke kaalheid is in 10 jaar tijd van 3% naar 33% gestegen. Er zijn dus heel wat vrouwen die met deze problemen te maken krijgen. Voor al deze problemen hebben wij een oplossing in de vorm van een haarwerk. Dit kan een klein onzichtbaar haarstukje zijn, maar ook een heel haarwerk / pruik.

Onderaan op deze pagina kun je meer informatie vinden over de meest voorkomende vormen van alopecia.

Bij haaruitval, kale plekken en dunner wordend haar mag de hoofdhuid zeker niet worden vergeten! Hieruit groeien immers de haren en mag dus zeker niet vergeten worden. Het is en blijft heel belangrijk om de hoofdhuid goed te verzorgen. Bij ons in de salon gebruiken wij hiervoor de medicinale shampoo en verzorgingslijn van Mediceuticals. Deze zijn i.c.m. het dragen van een haarwerk onmisbaar. Uiteraard zullen wij bij het dragen van een haarwerk de hoofdhuid die eronder zit, niet vergeten.

Meer informatie over huid en haarproblemen kunt u vinden op de pagina van De Nederlandse Haarstichting.

Met de Airskin zie ik mezelf weer staan, maar ook lopen en fietsen, met de wind lekker door de haren. Zelfs bij windkracht 11 hoef ik niet naar mijn hoofd te grijpen, mijn haar zit gewoon vast. Doordat de Airskin zo dun is heb ik geen problemen meer met het goed op- en afzetten van mijn bril en kan ik mijn trui uittrekken of mijn capuchon afdoen zonder dat mijn haar meegaat of af valt.

De Airskin geeft mij echt een beter leven: ik kan hem de hele dag ophouden zonder dat hij irriteert, hij zit namelijk altijd goed want hij is op maat gemaakt. De kleine gaatjes zorgen voor heerlijke ventilatie, zodat mijn hoofd niet warm wordt. En als ik in de spiegel kijk, dan ben mijzelf ik zeer tevreden: gewoon een mooie kop met haar. Ik wil nooit anders meer!

-- José van Mechelen

Alopecia areata


Alopecia areata begint met grote of kleine kale plekken op het hoofd. Die plekken kunnen zich uitbreiden over de rest van het lichaam. Ook worden vaak de wimpers en wenkbrauwen aangetast. Er zijn verschillende gradaties van alopecia areata. Soms blijft het niet bij haaruitval alleen, maar worden ook de nagels aangetast.

Drie gradaties van alopecia areata:

  1. Alopecia areata – Alopecia areata is de ‘pleksgewijze’ kaalheid, die zich overal op het lichaam kan voordoen.
  2. Alopecia totalis – Vooral het hoofdhaar groeit niet meer.
  3. Alopecia universalis – Er is volstrekt geen haargroei meer te bespeuren, noch hoofdhaar, noch lichaamsbeharing.

Bij sommige mensen met alopecia areata raken ook de nagels aangetast. Er ontstaan bijvoorbeeld putjes en groeven, of de nagels worden brokkelig. Alopecia areata tast op zich overige fysieke functies van het lichaam niet aan. Men kan er net zo oud mee worden als mensen zonder deze aandoening. Alopecia areata behoort hoogstwaarschijnlijk tot de zogenoemde auto-immuunziekten. Dit wil zeggen dat er in het lichaam stoffen worden gevormd die het eigen lichaam aanvallen. Bij alopecia areata worden de haarwortel-zakjes aangevallen, zodat de (gekleurde) haren die eruit groeien uitvallen.

Mensen met alopecia areata hebben vaker last van andere ziekten die gepaard gaan met stoornissen in het afweersysteem. Voorbeelden zijn sommige schildklieraandoeningen, vitiligo (witte plekken op de huid) en allergieën als eczeem en astma. Stressfactoren spelen waarschijnlijk een minder belangrijke rol. Of erfelijkheid een rol speelt is niet bekend, maar men ziet vaak bij eeneiige tweelingen dat ze beiden lijden aan alopecia areata. Ook komt bij ongeveer 10 procent van de patiënten alopecia areata in de familie voor.

Alopecia androgenetica


‘Alopecia androgenetica’ is de naam van de haaruitval die doorgaans wordt aangeduid met ‘mannelijke kaalheid’. Deze kaalheid wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarzakjes voor het (mannelijke) hormoon dihydroxy-testosteron (DHT). Bij mannen is ‘androgenetica’ te herkennen doordat de hoeveelheid haar op de kruin of bij de inhammen, minder wordt. Het ontstaat vaak al gedurende de puberteit.

De term ‘mannelijke kaalheid’ is enigszins verwarrend, want ook vrouwen kunnen last hebben van deze vorm van kaalheid. Alopecia androgenetica heeft qua oorzaak niets te maken met alopecia areata. Anders dan bij alopecia areata, is de mannelijke kaalheid een onomkeerbaar proces. Haar dat weg is blijft weg. Bij mannen begint deze kaalheid bij de slapen en op de kruin en gaat meestal door tot er alleen een rand haar op het achterhoofd overblijft. Bij vrouwen komt alopecia androgenetica meestal tot uiting door een dunnere haarinplant, vaak dominant op de middellijn van het hoofd. Alopecia androgenetica is strikt genomen geen ziekte of aandoening, maar dat neemt niet weg dat het wel als een aandoening wordt ervaren, zeker voor (jonge) vrouwen bij wie de kaalheid goed zichtbaar is. Ook voor mannen bij wie de kaalheid al op jonge leeftijd inzet, kan dit heel belastend zijn en heeft het een grote invloed op de kwaliteit van leven. Een (deel)haarwerk kan dan uitkomst bieden.

Het ontstaan van alopecia androgenetica:

  1. Mannelijke hormonen, (DHT), binden aan receptoren (“antennes”) op haarfollikels.
  2. Grote haarfollikels worden geleidelijk kleine follikels.
  3. Verkorting van de anagene fase (groeifase).
  4. Ontwikkeling van kortere en dunnere haren. De follikels blijven wel bestaan.
  5. Alopecia androgenetica ontstaat geleidelijk.

Het centrale kenmerk van alopecia androgenetica is dat iedere haarcyclus eindigt met dunnere haar. Ook hier kan een (deel)haarwerk uitkomst bieden.